Constructiile metalice - sisteme versatile si prietenoase cu mediul

Poate va surprinde sa auziti ca sistemele de constructii metalice pot fi considerate “prietenoase” pentru mediu. Exista insa argumente foarte puternice:

  • Materialele folosite sunt 100% reciclabile - conservarea resurselor naturale;
  • Materia prima este prelucrata foarte eficient, fara poluare;
  • Componentele structurale sunt fabricate direct in fabrica;
  • Siguranta in executie;
  • Impact redus asupra mediului prin procentul mic de materiale reziduale rezultate;
  • Eficienta in proiectare si folosirea resurselor de materiale;
  • Posibilitatea demontarii si reutilizarii structurii sau a elementelor structurii;
Constructii metalice prietenoase cu mediul

Conservarea resurselor naturale prin reciclare

Minereul de fier, materia prima pentru otelul structural, este una dintre resursele care se gaseste din abundenta in natura. Dar nu numai atat: este una dintre putinele resurse reciclabile si reciclate in proportie de practic 100%. Spun ca este nu numai reciclabil, dar si reciclat 100% deoarece se separa usor de alte materiale si se colecteaza practic tot fierul vechi. Fierul vechi poate fi reutilizat de nenumarate ori, fara concesii in privinta calitatii produsului finit. In timp ce la multe alte materiale refolosibile, prin reciclare se constata pierderi semnificative de calitate, din fier vechi se obtin intotdeauna produse de o calitate inalta. Ca urmare, fiecare a doua tona de otel produs in prezent la nivel mondial este fabricata din fier vechi, ceea ce are imensul avantaj al protecţiei mediului, respectiv conservarea resurselor naturale.

Casa modernizata cu profile metalice

Materia prima este prelucrata foarte eficient

Procedeele de prelucrare termica a otelului s-au eficientizat in ultimii ani, astfel ca se foloseste cu 50% mai putina energie, iar emisiile de carbon, ca urmare a tehnologiilor inovative, s-au redus pe masura. Zgura rezultata ca deseu este  folosita fie in agricultura, fie in constructii, la infrastructura rutiera, iar apa industriala folosita in procesul de fabricatie al otelului este reciclata si introdusa in circuitul menajer.

Componentele structurale sunt fabricate direct in fabrica

Realizarea structurii metalice direct in fabrica conduce la o executie mai rapida si mai eficienta in sit si in consecinta la costuri mai mici de productie.

Siguranta in executie

Toate elementele structurii sunt produse industrial prin procese automatizate sau semi-automatizate , ceea ce conduce la o reducere semnificativa a riscurilor de accidente la locul de montaj – montarea unei structuri metalice nu necesita mari resurse umane si materiale.

Impact redus asupra mediului prin procentul mic de materiale reziduale rezultate

Structurile metalice se monteaza folosind extrem de putine materiale traditionale, de tipul cimentului, se lucreaza curat si cu foarte putine reziduuri de orice fel, rapid si fara inconvenientele altor procedee de constructie (poluare fonica sau prin praf).

Eficienta in proiectare si folosirea resurselor de materiale

Tipurile de profile necesare sunt determinate exact in urma studiului de rezistenta, ceea ce conduce la o economie mare de materiale si eliminarea risipei – deci micsorarea costurilor.
Fundatiile necesare pentru structurile metalice sunt relativ mici, deoarece sunt usoare - economie de costuri si materiale.
Intreaga structura metalica se asambleaza cu suruburi foarte rapid – alta economie de costuri.
Se poate obtine o izolare foarte buna prin panouri termoizolante si fonoizolante de ultima tehnologie – deci economie de costuri viitoare, dar si de resurse naturale.
Structura rezultata are o compartimentare modulara si flexibila si poate fi extinsa usor – alta economie de costuri viitoare.
Constructiile rezultate au o foarte buna rezistenta antiseismica.
Se obtin constructii cu deschidere mare si foarte “aerisite” fara stalpi intermediari.
Intretinerea in timp a constructiilor metalice este foarte usoara si economica, deoarece otelul este un material durabil.

Posibilitatea demontarii si reutilizarii structurii sau a elementelor structurii

Dupa necesitate, constructiile metalice pot fi demontate si remontate in alta parte, sau extinse/modificate dupa nevoi.

Inapoi la Referinte - constructii hale metalice

sus