Constructii metalice - Walt Disney Concert Hall din Los Angeles

Walt Disney Concert Hall din Los Angeles

Arhitect: Frank Gehry

Exteriorul este placat cu placi de otel in finisaj mat si cu panouri ce imita oglinda.

Arhitectul Frank Gehry a dat dovada de un mare simt al umorului cand a fost "vocea" unuia dintre episoadele The Simpsons, in care cladirea "lui" aparea sub forma unei inchisori - evident mai neconventionale.

Mikimoto & Company jewellery shop

Arhitect: Toyo Ito

Aceasta bijuterie arhitectonica (de fapt, ca sa respectam realitatea- e mai degraba o cutie de bijuterii) se afla in Tokyo.

In timpul zilei seamana cu pielea unui leopard lucios, iar noaptea ferestrele asimetrice ale cladirii sunt luminate diferit, creind iluzia unei uriase cutii incrustate cu pietre pretioase.

Constructii metalice - Mikimoto & Company jewellery shop
Constructii metalice - The Urban Cactus

The Urban Cactus

Arhitect: UCX Architects

Desi Amsterdamul nu se poate numi un desert, acest "cactus" - de fapt un complex de apartamente - si-a gasit locul in peisaj.

As fi jurat ca e o fantana arteziana monumentala oriental-modernista. Ca bloc de locuinte e cu atat mai interesant!

Statia RMF de Radio si TV din Krakovia

Acest grup de cladiri ce aduce cu o colonie lunara reprezinta un pas inainte in domeniul arhitecturii "green" - in sensul ca functioneaza cu minime necesitati de energie si resurse.

Exteriorul domurilor este construit in USA sub licenta NASA - ceea ce adauga inca un element surprinzator pentru acesta neobisnuita statie de radio-tv.

Constructii metalice - Statia RMF de Radio si TV din Krakovia

Piramida subterana din Mexic - imagine laterala

Piramida rasturnata subterana din Mexic

In Mexico City planurile urbanistice nu permit constructia cladirilor cu mai mult de 8 etaje. Si totusi, necesitatile de dezvoltare urbanistica cer cladiri din ce in ce mai inalte, pentru o populatie in crestere si nevoi de spatii din ce in ce mai moderne. Asa ca s-a propus proiectul unei clădiri impresionante de 65 de etaje, îngropate la 300 de metri sub pământ.

Intr-adevar uimitor!

Proiectul a fost propus de Esteban Suarez, de la firma de arhitectura BNKR Arquitectura, si va fi un nou centru cultural al orasului, deoarece nu există nici o locaţie unde să poată fi aşezat, iar legea mexicană interzice construcţiile mai înalte de opt etaje precum şi demolarea celor istorice, ceea ce a însemnat că singura soluţie este "să meargă în jos".

Arhitectul a precizat: "Este o piramidă inversată cu un gol central pentru a permite tuturor spaţiilor locuibile să se bucure de lumina naturală şi de ventilaţie". "Aceasta va găzdui pe parcursul întregului an, în piaţa centrală, expoziţii, concerte şi parade militare".

Pe locul actualei piete centrale a orasului - prezentate mai jos - se va construi aceasta cladire subterana colosala cu 10 etaje, care vor găzdui apartamente, magazine şi un muzeu, alături de alte 35 de etaje, destinate birourilor.

O suprafata de sticlă va acoperi gaura enormă de 240 metri pe 240 de metri din piaţa principală a oraşului, pentru a facilita pătrunderea luminii naturale în constructia subterană.

Oficialitatile se asteapta ca spatiul interior sa devina nu numai o curiozitate pentru turismul de masa, ci si unul extrem de popular printre cetatenii orasului - ca spatiu de relaxare modern si interesant.

Piramida subterana din Mexic - imagine de sus
Piramida subterana din Mexic - suprafata de sticla
Piramida subterana - interior
Proiectul de ansamblu al piramidei subterane
Piata actuala ce va fi locatia viitoarei piramide subterane rasturnate din Mexic.
Inapoi la Referinte - constructii hale metalice
sus